Misyon & Vizyon

ALAÇATI OT FESTİVALİ

Ege otlarını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan Alaçatı Ot Festivali, baharın taze nefesini renkli tezgâhlara taşıyor. Burada, Çeşme’nin meşhur enginarından şevketi bostana; cibes otu, arapsaçı, turp otu, deniz börülcesi ve kekik gibi onlarca farklı otu yakından tanıyabilirsiniz. Festival; otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar dopdolu bir program sunar.

Değerli akademisyenler ve usta aşçıların söyleşileri, rengârenk kortej yürüyüşleri, yöresel tatların cazibesi ile Alaçatı sokaklarının büyülü atmosferinde lezzetli, keyifli ve eğlenceli bir keşif yolculuğudur. Otlu poğaçaların, kalbur tatlılarının ve otlu pilavların tadı damağınızda kalırken, festivalin son gününde Alaçatı Amfi Tiyatro’da “En Çok Ot Toplama” ve “En Güzel Ot Yemeği” yarışmaları düzenlenir. Yalnızca Ege’den değil, yurt dışından da binlerce ziyaretçinin akın ettiği bu şenlik, doğa, lezzet ve dostluğun harmanıdır.

 

REİSDERE UÇURTMA FESTİVALİ

Reisdere Mahallesi'nde her yıl Martı Uçurtma Kulübü iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Uçurtma Festivali, Almanya, İtalya, Fransa, Belçika ve Endonezya'dan profesyonel uçurtmacıları ağırlıyor. Uçurtmacıların kendilerinin tasarladıkları eşsiz uçurtmalar gökyüzünde görsel bir şölen sunuyor. Festivalden 1 gün önce profesyonel uçurtmacılar tarafından çocuklar için uçurtma yapımı atölyesi düzenlenirken, çocuklar da kendi yaptıkları uçurtmaları ve Çeşme Belediyesince ücretsiz olarak dağıtılan uçurtmaları festival boyunca uçurarak, doyasıya eğleniyor.

 

GERMİYAN EKMEK FESTİVALİ

Germiyan Ekmek Festivali Türkiye’de ilk kez Slow Food adayı köy olan Germiyan’da gerçekleştiriliyor. Festivalde yerel üreticiler, ürünlerini ve yerel lezzetlerini stantlarda sergilerken Germiyan’a has geleneksel tatlar stantlarda görücüye çıkıyor. Şeker içi (Damat Kurabiyesi), Kopanisti Peyniri gibi yöresel lezzetlerin atölyeleri, söyleşiler, yerel kültüre ait gösteriler ve geleneksel hâle gelen Ekmek Yarışması da festivale renk katıyor. Germiyanlıların mutfağında yıllardır yapılan, artık çok az kişinin bildiği yöresel yemekleri, bölge sakinlerinin geçmişte giydiği kıyafetleri ve mutfakta kullandığı araç gereçleri festival aracılığıyla günümüze taşınıyor ve festival ziyaretçileriyle buluşuyor. 

 

DALYAN AŞK FESTİVALİ

Çeşme’nin Dalyan Mahallesi’nde gerçekleşen Aşk Festivali’nde konserler, tiyatro ve dans gösterileri, el işi ürünlerin satıldığı alışveriş stantları, yöresel lezzetler gibi etkinlikler yer alıyor. Tiyatro ve dans gösterilerinin yanı sıra şiir dinletileri ve konser etkinlikleriyle de festival boyunca kültürel etkinliklerin tadını çıkarabilir, yöresel lezzetler tadabilir ve festival sonrasında Çeşme Alaçatı’yı gezebilirsiniz.

 

ÇEŞME FESTİVALİ

İlk kez 1982 yılında Çeşme Deniz Şenliği olarak gerçekleştirilen, 1984 yılında Çeşme Uluslararası Şarkı Yarışması olarak 1990 yılına kadar devam eden Çeşme Festivali, 25 yıl aradan sonra ilk kez 2019 yılında tekrar düzenlendi. Konserler, dans gösterileri, atölyeler ve mutfak kültürü başlıklarıyla çeşitli etkinlikler düzenlenen festivalde Çeşme’nin; Alaçatı, Ilıca, Ildırı, Çiftlikköy, Reisdere mahallelerinde ve Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda geçekleşen dopdolu etkinlik programı akşamları eğlenceli konserlerle tamamlanıyor. 

 

ILDIRI VE KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ

Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanan, 12 iyonya kentinden biri olan ve arkeolojik kazıları devam eden Erythrai’nin mirasının yanında mübadele hikâyelerini göğsünde taşıyan, kendine özgü endemik bitkileri, Ege Denizi’ne bakan eşsiz manzarasıyla Ildır’ın güzelliklerini dünyayla paylaşmayı amaçlayan Ildır Kültür ve Sanat Festivali, ağustos ayı sonunda gerçekleşiyor. 

Ildır Kültür ve Sanat Festivali, mor çiçekli enginarı, doğal kekiği, Çeşme limonu ve yerel ot yemekleriyle eşsiz bir gastronomi deneyiminin yanı sıra Ildırlı kadınların el emeğiyle üretilen ürünlerle kültürel hafızamızın kadim hikâyelerini bugüne taşır. Konser ve tiyatro gösterileriyle eğlenceli, lezzetli ve kültürel bir deneyim fırsatı sunar.

 

OVACIK TARIM VE SAKIZ KOYUNU FESTİVALİ

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali, karakteristik bir tür olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmanın yanı sıra endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, karakılçık buğdayı, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşır.